TOPlist

Trumf od Oppa: Výrobce si patentoval převratnou technologii bezrámečkového displeje

Samsung svým modelem Galaxy S6 Edge oficiálně odstartoval éru zahnutých displejů a je pouze otázkou času, kdy ho začnou následovat další výrobci. Jako možný kandidát se aktuálně jeví společnost Oppo, která si na sklonku loňského roku nechala patentovat velice zajímavou zobrazovací technologii.

Flexibilní panely jsou z finančního hlediska stále nákladnou záležitostí a jen těžko si budou hledat cestu do střední a nižší třídy. Čínský výrobce proto zvolil zcela odlišnou strategii a vyvinul bezrámečkový displej se zahnutým sklem. Obě části tvoří jeden modul se speciální světlovodivou strukturou. To umožňuje promítání obrazu do zahnuté části skla, což vede k iluzi flexibilního displeje.

 
Snímky zachycují údajný prototyp zařízení s novou generací bezrámečkového displeje

Není těžké odhalit, že podaný patent využívá světelné difrakce, otázkou ovšem zůstává, jak se inženýři vypořádali s kvalitou zobrazovaného obsahu. V každém případě se má jednat o levnou alternativu k ohebným displejům, které budou ještě nějakou dobu výsadou lépe vybavených smartphonů.

 

V horizontu následujících měsíců se očekává zveřejnění bližších podrobností a předpokládaný termín zahájení komerční výroby. Ačkoliv se nejedná o tak spektakulární záležitost, jako jsou ohebné displeje od LG či Samsungu, Oppo si zasluhuje pochvalu za svou odvahu při vývoji řešení, které může přinést zcela nový uživatelský zážitek do běžně dostupných telefonů.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku