TOPlist

Ředitel Sony: Buď začnou smartphony příští rok vydělávat, nebo budeme muset zvážit nové možnosti

Není žádným tajemstvím, že většina výrobců mobilních telefonů svůj byznys dotuje a většina zisku z toho odvětví končí v trezorech Apple a Samsungu. Výjimkou není ani Sony, mobilní divize japonské společnosti skončila ve druhém čtvrtletí ve ztrátě 188 milionů dolarů (4,5 miliardy korun), a ani třetí čtvrtletí zřejmě nepřinese kýžené finanční úspěchy.

  

I když má Sony kvalitní a výkonné vlajkové lodě, nedokáže z jejich prodeje profitovat. Zisky přicházejí z jiných divizí, tudíž vedení společnosti stojí před otázkou, zda ještě mobilní byznys nadále dotovat, nebo se s ním rozloučit podobně jako loni s počítačovou divizí VAIO. Ředitel společnosti CEO Kazuo Hirai nyní prohlásil, že Sony bude se smartphony pokračovat, pokud uvidí v příštím roce první zisky. V opačném případě budou muset být zvažovány alternativní možnosti.

  

Jaké možnosti to jsou, Kazuo Hirai nezmínil, nabízí se přesun výroby do levnějších destinací, prodej mobilní divize jinému subjektu či rovnou její rozpuštění. Ředitel Sony rovněž uvedl, že obrat v podnikání společnosti vykázal znatelný pokrok a výsledky tříleté restrukturalizace se začínají ukazovat, problematická je pouze divize se smartphony. Ta má na domácím trhu podíl zhruba 17,5 procenta, v USA je to ale méně než 1 procento. Očekáváná roční ztráta Sony Mobile je odhadována na 60 miliard jenů (asi 12 miliard korun).   

Příští rok tak bude pro Xperie rozhodující; doufáme, že ne zničující.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku