TOPlist

Samsung představil 14nm čip Exynos 8 Octa s architekturou ARMv8

Divize společnosti Samsung Electronics představila nový čipset Exynos 8890 pro mobilní zařízení. Jak už bývá u polovodičových součástek podobného typu zvykem, můžeme se těšit na vyšší hardwarový výkon při současném snížení energetických nároků. Novinka vychází na čipové sady Exynos 7420, kterou využívají například modely z rodiny Galaxy S6. Co se týče produkce, tak Exynos 8 Octa stále těží 14nm FinFET procesu a přináší částečná vylepšení.

Nejmarkantnější změnou je integrace kvarteta procesorových jader založených na vlastní architektuře Mongoose (M1). Příjemným překvapením je grafická část v podobě koprocesoru Mali-T880, který patří mezi absolutní špičku na poli s mobilní grafikou.

Jihokorejský gigant slibuje až 30% nárůst výpočetního výkonu a snížení spotřeby o deset procent. Opomenou nesmíme ani nejnovější LTE (CAT 12/13) s maximální teoretickou rychlostí stahování 600 Mbps a 150 Mbps při uploadingu. Netřeba dodávat, že před sebou máme srdce chystaného smartphonu Samsung Galaxy S7, jehož debut je očekáván v prvním čtvrtletí roku 2016.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku