TOPlist

Microsoft naučí Windows novým způsobům přihlašování a zabije značku Internet Explorer

Nedávno jsme přinesli zprávu o tom, že se Microsoft stal členem aliance FIDO, která si klade za cíl nahradit přihlašování heslem jinými, bezpečnějšími způsoby. Na aktuálně probíhající konferenci Microsoft Convergence byla oficiálně oznámena funkce Hello Windows, která bude mít přihlašování novými způsoby na starosti.

  

Windows Hello zavádí do systému přímou podporu pro biometrickou autentizaci zahrnující skenování obličeje, oční duhovky či otisku prstu pro bezpečnější odemčení zařízení. Tuto funkci budou moci naplno využít nová zařízení s Windows 10, stejně tak i současné modely vybavené například čtečkou otisků prstů. Pro snímání oka nebo obličeje však nebude možné využít standardní webkameru, Microsoft počítá s hardwarem využívajícím infračervené světlo pro skenování obličeje nebo duhovky za jakýchkoliv světelných podmínek. Kompatibilní budou například všechna zařízení využívající technologie Intel RealSense, spekuluje se, že schopnost rozeznat uživatelův obličej či duhovku dostane i příští vlajkový smartphone od Microsoftu.

Společně s Hello představil Microsoft funkci Passport, která má v budoucnu poskytnout možnost přihlásit se na webové služby nebo do aplikací bez nutnosti zadávat heslo. Tuto službu ale nejprve musí do svých stránek a aplikací vývojáři implementovat, ověřování pak probíhá na úrovni systému a žádné biometrické údaje nejsou odesílány třetím stranám.

   

Microsoft pochopitelně klade důraz na bezpečnost přihlašování, zařízení nebude možné odemknout pouze fotografií vašeho obličeje nebo duhovky, tyto obrazy rovněž nebudou ukládány nikde v zařízení. Pomocí biometrických údajů se bude možné přihlásit pouze k zařízení nebo do služby Passport, nikoliv však k libovolným webovým službám. Souběžně s Hello a Passport nadále zůstane možnost přihlašování standardními hesly.

  

Na Microsoft Convergence se rovněž hovořilo o budoucím webovém prohlížeči, který je aktuálně nazýván Spartan. Ten má v budoucnu nahradit Internet Explorer, ačkoliv nějaký čas oba prohlížeče poběží bok po boku zejména kvůli kompatibilitě firemních aplikací. Spartan je pouze kódové označení, které se má v budoucnu změnit, jméno svého předchůdce ale zcela jistě nezdědí.

  

Vyplývá to z výzkumu, který si Microsoft nechal udělat u britských uživatelů Google Chrome. Vymyslel několik názvů prohlížeče a vyzkoušel jejich kombinace ať už se značkou Microsoft před samotným názvem, či bez ní. Z výzkumu vyplynulo, že zatímco značka Microsoft je silná a v názvu prohlížeče žádoucí, značka Internet Explorer je vnímána velmi negativně a umístila se na samotném chvostu popularity. Jak se prohlížeč bude ve výsledku jmenovat, je však neznámé. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku