TOPlist

Lenovu klesl zisk a chystá restrukturalizaci: Návrh a výrobu smartphonů bude obstarávat Motorola

Uživit se výrobou a prodejem mobilních telefonů je dnes prakticky nemožné, na trhu je dnes více než 1 300 značek a přitom 92 procent zisků ze všech prodaných smartphonů jde do kapes Applu. Dalších 15 procent putuje do trezorů Samsungu, a ostatní výrobci jsou buď v minimálním zisku, nebo svůj mobilní byznys dotují. To je případ i čínského giganta Lenovo, který je sice jedničkou ve světě počítačů, ale na telefonech nevydělává.

  

Mobilní divize Lenova skončila v letošním druhém čtvrtletí ve ztrátě 292 milionů dolarů. Nedařilo se ani telefonům společnosti Motorola, kterou Lenovo vlastní, ale nechává ji žít vlastním životem. Motorola v druhém kvartále prodala 5,9 milionů telefonů, což je meziročně o 31 procent méně. I přesto se má Motorola stát základním stavebním kamenem Lenova na trhu se smartphony; čínský výrobce ji plánuje více využívat a vloží na její bedra návrh, vývoj a výrobu telefonů. V budoucnu máme také očekávat menší, ale efektivnější portfolio produktů. Součástí chystané restrukturalizace je i propuštění 10 procent zaměstnanců z nevýrobních odvětví, celkem se jedná asi o 3 200 lidí.

  

Lenovo se tak zřejmě opět stane spíše počítačovou firmou, ovšem ani zde nemá na růžích ustláno. Zisk z tohoto odvětví (829 milionů dolarů) se meziročně prakticky nezměnil, což analytiky po pěti letech růstu znepokojilo. Celkový zisk Lenova ve druhém kvartále meziročně poklesl o 51 procent na 105 milionů dolarů, tržby vzrostly o 3 procenta na 11,3 miliard dolarů.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku