TOPlist

BlackBerry Priv dostane Android 6.0 příští rok. Bezpečnostní záplaty budou vycházet měsíčně

Kanadská společnost BlackBerry začala před nedávnem přijímat objednávky na svůj první telefon s Androidem, kterým je vysouvák zvaný Priv (více informací). Do jeho představení se BlackBerry spoléhalo na vlastní platformu, avšak její podíl klesá společně se slabými prodeji ostružinových telefonů. Podle posledních dat agentury Strategy Analytics se dokonce BlackBerry OS propadl na páté místo za Tizen od Samsungu, a zdá se, že jeho dny jsou sečteny.

  

Sázka na Android byla tak trochu sňatkem z rozumu, zvláště pak, když do něj BlackBerry implementovalo většinu svého know how z oblasti bezpečnosti. Ta má být ve srovnání s konkurencí jedním z nejsilnějších míst telefonu BlackBerry Priv, a kanadská firma tento aspekt rozhodně nebere na lehkou váhu.

  

Podle oznámení na oficiálním blogu chystá pravidelné měsíční aktualizace, které budou napravovat naposledy nalezená slabá místa v systému. Pro získávání těchto záplat musí být přístroj zaregistrován do aktualizačního programu BlackBerry, updaty by měly chodit přímo bez brzdění procesu mobilními operátory, ti však musí s programem souhlasit. Vyskytne-li se kritická zranitelnost, nebude BlackBerry se záplatou čekat na pravidelný aktualizační balíček, a vydá „hotfix“ rovnou.

 
Bezpečnostní záplaty BlackBerry Priv budou přicházet každý měsíc

Kromě bezpečnostních updatů má také BlackBerry v plánu aktualizovat telefon Priv na nejnovější verzi Androidu 6.0 Marshmallow. Podle zástupců kanadské firmy by měl update přijít „někdy v novém roce“. Tento údaj sice není nijak konkrétní, dává alespoň budoucím majitelům tohoto zajímavého telefonu naději, že update vůbec dostanou. Přeci jen BlackBerry je ve světě zeleného robota nováčkem, a u těch obvykle bývá aktualizace systému velmi nejistá.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku