TOPlist

ARM představil procesorová jádra Cortex-A72 a grafický čip Mali-T880 pro zařízení roku 2016

Společnost ARM Holdings, která má na svědomí návrh většiny čipů pro mobilní zařízení, představila nové komponenty pro výrobce čipů pro příští rok. Jsou jimi procesorová jádra Cortex-A72, grafický čip Mali-T880 a CoreLink CCI-500 pro použití nových jader ve spojení big.LITTLE.

  

Nová jádra Cortex-A72 jsou plně 64bitová a mají být až 3,5 × rychlejší než Cortex-A15 a zároveň spotřebovávat o 75 procent méně energie při podobné zátěži. Jsou vyráběna novým 16nm výrobním procesem FinFET, rozšířený výkon a maximální efektivitu mají přinést v kombinaci big.LITTLE s jádry Cortex-A53. Počítá se s maximálním taktem 2,5 GHz.

  

Procesorová jádra bude doplňovat nový grafický čip Mali-T880, který nabídne až 1,8 × vyšší výkon než současné řešení Mali-T760. I tento čip přinese snížené energetické požadavky a to až o 40 procent. Čip bude podporovat videa v rozlišení až 4K při 120 snímcích za vteřinu.

    

Společnost ARM se již spojila s řadou partnerů, kteří budou její nové komponenty využívat, jsou jimi například HiSilicon, MediaTek nebo Rockchip. Prvních nových čipsetů, které mají najít uplatnění v široké škále mobilních zařízení libovolných úhlopříček, se máme dočkat někdy v příštím roce.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku