TOPlist

Apple vládne nositelné elektronice. Apple Watch se prodalo okolo 4 milionů kusů

V tomto týdnu Apple zveřejnil hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku, do nichž se poprvé promítly prodeje hodinek Apple Watch. Tim Cook v hovoru k investorům uvedl, že firma z Cupertina na hodinkách utržila 1,4 miliard dolarů, počet prodaných kusů však nezveřejnil, a tak se musíme spolehnout na odhady analytických firem. Ty se ale poměrně liší.

  

Agentura Juniper Research ve své zprávě uvádí, že Apple v prvních 87 dnech prodal 2 – 2,5 milionu kusů. Toto rozpětí je částečně založeno slovech CFO Apple Luka Maestriho, který v týdnu prozradil, že Apple Watch jsou produktem s nejlepším startem v historii Apple, čímž předčily jak první iPhone, tak první iPad. Toho se ale během prvních 60 ní prodalo více než 2 miliony, tudíž by počet prodaných hodinek měl být ještě vyšší. 

Podívejte se na naši videorecenzi nebo si přečtěte naši textovou recenzi Apple Watch

To ostatně předpokládá i agentura Strategy Analytics, která tvrdí, že Apple dosud prodal zhruba 4 miliony hodinek a zapříčinil se to to, že trh s chytrou elektronikou meziročně poskočil o neuvěřitelných 457,3 procent. Podle agentury se ve druhém čtvrtletí prodalo celkem 5,3 milionů chytrých hodinek (pro srovnání – za celý loňský rok se prodalo 4,6 milionů wearables), přičemž Apple si s Watch ukrojil celých 75,5 procent trhu. Korejskému Samsungu, který ještě loni odvětví vládl, patří pouhého 7,5 procenta, ovšem na jeho kulaté hodinky Gear A se ještě čeká.

   

Agentura Canalys počítá se 4,2 miliony prodaných kusů, KGI zase uvádí 3,9 milionů, dá se tedy předpokládat, že 4 miliony prodaných hodinek je poměrně reálné číslo. Ač se trh s nositelnou elektronikou teprve rozjíždí, budou to mít konkurenti jablečné společnosti hodně těžké.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku