TOPlist

Nové iPhony mají dva rozdílné čipy A9: Menší od Samsungu, větší od TSMC

Server Chipworks potvrdil dřívější spekulace o dvou verzích čipu Apple A9, jehož výrobu si mezi sebe rozdělily společnosti TSMC a Samsung. I když by měl být návrh obou čipů stejný, ten od Samsungu zabírá v telefonu o 10 procent menší plochu. Důvodem je pravděpodobně modernější 14nm výrobní proces, TSMC používá 16nm technologii.

  

Otázkou však zůstává, zda se čipy mezi sebou reálně liší. Modernější výrobní proces obvykle znamená lepší efektivitu, tudíž by čip A9 od Samsungu mohl být energeticky méně náročný. Redaktoři serveru Chipworks budou rozdíly mezi těmito dvěma verzemi pozorovat a měřit. Jakmile se objeví další podrobnosti, budeme vás o tom informovat.

  

Rozdělení výroby hardwaru mezi více firem není u Apple žádnou novinkou, výrobu displejů například dříve obstarávali Samsung a LG, SSD disky do MacBooků zase Samsung a Toshiba. I když by běžný uživatel neměl poznat rozdíl, v případě SSD disků byl v testech rychlejší ten od Samsungu. Snad nebudou velké výkonové rozdíly či odlišnosti v zahřívání i u čipů A9 v nových iPhonech.  

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku