TOPlist

Marshmallow pohání 0,5 % zařízení s Androidem: Podívejte se na fragmentaci zeleného robota v čase

Google zveřejnil pravidelný měsíční přehled o zastoupení jednotlivých verzí operačního systému Android na trhu. Oproti minulému měsíci se prakticky nic nezměnilo, na první pozici se stále vyhřívá verze 4.4 KitKat s 36,6 procenty, druhý je Android 5.x Lollipop s 29,5 procenty a třetí skončil JellyBean s 26,9 procentním podílem. Nejnovější Android 6.0 Marshmallow se do grafu prokousává velmi pomalu, v listopadu poháněl pouze půl procenta zařízení.

  

Aktualizace systému zkrátka ve světě Androidu probíhají zcela jiným systémem než u Apple, kde všichni majitelé podporovaných iOS zařízení dostávají nejnovější verzi systému v den jejího vypuštění.  Musíme však brát v potaz, že Android pohání více než 24 tisíc unikátních zařízení od zhruba 1 300 výrobců (více informací), přičemž drtivá většina se o aktualizace svých přístrojů nestará. Nové verze systému tak vytlačují ty staré velmi neochotně, ostatně na animaci generační výměny v průběhu času se můžete podívat v následujícím videu.

Důraznější nástup Androidu 6.0 Marshmallow můžeme očekávat příští rok, ovšem očekáváme, že historie se bude opakovat i nadále – jakmile dosáhne nějakého viditelnějšího podílu, bude jej pomalu vytlačovat Android N.  

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku