TOPlist

Druhá generace platformy Android One nabídne větší svobodu ve volbě hardwaru

Platforma Android One měla velký potenciál přinést pravidelně aktualizovaný operační systém Android i do kategorie těch nejlevnějších smartphonů, avšak přinesla sebou mnohá omezení. Tím prvním byla dostupnost pouze ve vybraných asijských zemích (Indie, Indonésie, Bangladeš, Nepál, Pákistán a Srí Lanka), druhou překážkou k jejímu rozšíření byl jediný referenční hardware s nepříliš působivými parametry.

  

Telefony Android One u zákazníků zcela propadly, avšak Google tuto iniciativu do žita nehází a chystá její druhou generaci. Podle deníku Wall Street Journal budou mít výrobci zařízení větší svobodu ve výběru komponent od schválených dodavatelů, rozmanitější bude například výběr fotoaparátů, procesorů apod. Konfigurace telefonů Android One se budou lišit ruku v ruce s jejich cenou, a vybrat by si měl skutečně každý, kdo má zájem o zařízení s čistým Androidem, které má zaručenou podporu nejnovějších aktualizací systému přímo od Google.

  

První Android One telefon druhé generace by měl přijít v následujících měsících, vyrobí jej indická společnost Lava. Stále však musíme počítat s omezenou dostupností na asijských trzích, ačkoliv věříme, že o levné referenční telefony Google by byl zájem i jinde ve světě. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku