TOPlist

Vědcům se podařilo sestrojit první skutečný 3D hologram. Do televizí by se mohl dostat v roce 2021

O trojrozměrných objektech tvořených světlem sníme ve sci-fi již velmi dlouho. Už například v Červeném trpaslíkovi z roku 1988 byl Rimmer znovu přiveden do „života“ právě skrze 3D hologram. Již dříve se vědci na základě představ snažili vytvořit opravdový trojrozměrný obraz ze světelných paprsků, ale když se někde objevila ukázka, jednalo se spíše o 2D obraz spojený s optickou iluzí.

 

Jak se zdá, vědcům z Jižní Koreji se tento průlom konečně podařil. Prvním hologramem tohoto typu se stala Rubikova kostka se stranou necelých 8 cm. Pokud displej, na kterém je promítána, obejdete dokola, uvidíte ji ze všech stran tak, jako ve skutečnosti – na každé stěně bude jiná barva.

Tým složený ze 16 společností, pod vedením LG Display, pracoval na projektu od roku 2013. Hologram Rubikovy kostky se podařilo vytvořit díky silným a rychle blikajícím laserům. Ty vykreslí 3D objekt díky ohybu vlnění, neboli difrakci, kdy se paprsky světla „ohýbají“ za překážkou, a prolínání barevných laserů. Technologie by se měla dostat jako první do televizí během následujících 5 let, v roce 2021.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku